browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

A madártartás eredete

A madártartás több mint 4000 éves múltra tekint vissza. Eredetét valamikor a háziasítás idején kell keresnünk. A kutya, a juh, a sertés és a ló után ie. IV. ezred óta zajlott a lúd és a galambok háziasítása. A háziasítási folyamat érdekessége, hogy a gazdasági jelentőségből tartott állatok tartását kezdte háttérbe szorítani a kedvtelésből tartott állatok tartása.
„Ránk maradt ókori vázák festményeiről, régi kínai feljegyzésekből tudjuk, hogy időszámításunk előtt 2000 évvel az emberek a tyúkot már ismerték, és háziállatként tartották. Ezek szerint több mint 4000 éve fogyasztjuk húsát, és sokféleképpen elkészíthető tojását. Nagyon érdekes, hogy ezt a hasznos háziállatot valószínűleg nem hústermeléséért vagy tojásáért hasznosították. A kutatók feltevései szerint háziasításának indítóoka a kakasviadal lehetett.” (Holdas 1969) A nagyobb dél-indonéz szigeteken-ahol már tradíció a kakasviadal-éles hat-nyolc centiméteres fém pengéket kötöznek a küzdő felek sarkantyúja mellé. Egy ilyen harc kimenete nem kétséges.

Véleményem szerint, a tyúk félék háziasításánál sem csak a gazdasági hasznosítás volt a fő cél, hanem a kakasviadalok izgalma. Ennek alapján megállapítható, hogy az első kedvtelésből tartott madár a baromfi volt.

Görbe Gábor