browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: 1 2 [3]
Szerző Téma:Kívánságok
Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Kívánságok
January 2, 2013, 07:29

BÚÉK Minden Kedves idelátogatónak

Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Kívánságok
December 24, 2012, 08:49

A kívánságok közé tenném , de olyan kitétellel, hogy soha ne kelljen ilyen hamburgert ennem:

Lisztkukacból lesz a jövő hamburgere

Index

2012. december 21., péntek 15:48 |

Eljöhet még az a nap, amikor a liszkukac (Tenebrio molitor) lesz a legnépszerűbb csemege a bevásárlóközpontok kínálatában. Holland kutatók legalábbis azt állítják, hogy ezek a horgászcsaliként számontartott tekergőző kukacok sokkal fenntarthatóbb alternatívái a csirkéknek, marháknak és a disznóknak.
Kapcsolódó

Húsz fürdőkádnyi lisztkukac fogyott tavaly a budapesti állatkertben

Címkék
lisztkukac, kaja, felmelegedés, fenntarthatóság

Most a háztáji állatok használják el az összes termőföld 70 százalékát, de ahogy globális szinten megnő az állati fehérje iránti kereslet, 2050-re várhatóan 80 százalékra nő ez az arány. Az állattartás azonban rendkívüli mértékben károsítja a környezetet, és a globális felmelegedést okozó légköri üvegházgázok mennyiségét is növeli.
tenebrio molitor

Számtalanszor felmerült már az a javaslat, hogy a tápláléklánc alacsonyabb szintjén helyet foglaló élőlények közt, a rovarok köreiben kellene megkeresni a háziállatok pótlását, hátha így kisebb környezetkárosítással tudunk fehérjét termelni. Csakhogy igen kevés információnk volt arról, hogy mibe kerülne a rovarok nagyüzemi tenyésztése, fejtette ki Dennis Oonincx, Wageningen Egyetem kutatója.

Oonincx és kollégái megvizsgálták, hogy a rovarok mennyi üvegházgázt bocsátanának ki a légzésükkel, valamint a tápanyaguk legyártása, a feldolgozás és a boltba szállításuk során. A modellek alapján a lisztkukac tenyésztése sokkal kevesebb kibocsátással jár, mint a hagyományos háziállatoké. A liszkukac tizedakkora helyet igényel, mint a marha, és nagyjából harmadakkorát, mint a disznó, ha ugyanannyi előállított fehérjével számolunk.

Most először sikerült kimutatni, hogy a lisztkukac, és feltehetően más ehető rovarok segíthetnek fenntarthatóvá tenni az élelmiszerek előállítását – mondta Oonincx.

A tudósok szerint a lisztkukac tenyésztéséhez nagyjából annyi energia szükséges, mint a disznók tenyésztéséhez, ami 46-88 százalékkal több, mint amennyit a csirkék igényelnek. Ennek az oka, hogy a kukacokat fűtött környezetben kell tartani, hogy képesek legyenek növekedni.

Persze a legnagyibb kihívás, ami szintén rengeteg pénzt és energiát felemészt, hogy rávegyék az embereket a rovarok fogyasztására. Bár tulajdonképpen kiindulhatunk abból, hogy aki megeszi a rákokokat, annak igazán nem jelenthet gondot a rovarok megevése sem. Ráadásul nem feltétlenül kell az eredeti formájukban kínálni a rovarokat, hiszen azokat feldolgozva, táplálék-kiegészítőként is piacra lehet dobni. A kukacok íze egyébként attól is függ, hogy mivel táplálták őket.

http://index.hu/tudomany/2012/12/21/lisztkukacbol_lesz_a_jovo_hamburgere/

canary1
Újonc
Hozzászólások: 6
Hozzászólás Válasz: Kívánságok
December 23, 2012, 16:19

Üdv Mindenkinek!
Lehet, hogy nem éppen ide kellene ezt lepötyögnöm, de "másolom" az előttem szólókat.
Tisztelettel köszöntök ezúton mindenkit, és egyúttal köszönöm, hogy ha nem is túl gyakran, de csatlakozhatok, hozzászólhatok a fórum életéhez.
Mint az Élet sok más területén, úgy itt is érvényes, hogy minden kezdet nehéz, de most itt elsősorban a saját gondolataim klaviatúrához történő igazításáról beszélek. Ezt a nehézséget megtörendő, és engedve Diuraca "nyomásának", elérhetővé teszek az ideolvasó szakiknak egy cikket a kenderikéről.
Ha elolvastátok, nyugodtan véleményezzétek, mi több, meg is kérlek erre Benneteket!
De most lépek, várom a Jézuskát (pedig idén hozzám nem jön)!!!
Kívánok Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt és eredményekben bővelkedő, sikeres, fiókáktól duzzadó, és egészséget sem nélkülöző 2013-as évet!
Legmélyebb Tisztelettel:
Cserna Zoltán ifj.

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Kívánságok
December 21, 2012, 19:46

Sziasztok!
Örülök, hogy lett megint helyünk és köszi a meghívást!
Hajrá
bb

Moto-Moto
Újonc
Hozzászólások: 2
Hozzászólás Válasz: Kívánságok
December 20, 2012, 20:33

Sziasztok!
Mivel én sem találtam jobb helyet ezért ide írom.
Én is remélem sikerül beindítani egy tényleges szakmai fórumot és ehhez itt minden adott.
Köszönöm nektek,hogy én is tagja lehetek.
A desing nagyon jó lett és az idáig felrakott szakmai rész is az.
Bízom benn hamarosan megtelik élettel.
A legjobbakat mindenkinek.
Gergely André

Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Kívánságok
December 19, 2012, 18:48

Sziasztok, üdvözlök Mindenkit(aki aktív fórumozóként majd megjelenik)

Igaz, hogy a "kívánságok" megjelölés alatt írok, de örülök, hogy ismét elindult ez a szakmai fórum. Remélem, hogy ugyan olyan igényes, szakmai bejegyzések fognak megjelenni, mint a korábbi "serinus" fórumon.
Bízom abban is, hogy az ott elkövetett hibák (szövetségek, valamint vezetőik "méltatása" ) itt nem fognak előkerülni.
Legyen ez az új lap kizárólag szakmai fórum., Lehetőség szerint, a magam nevében kérem az olyan egyének regisztrációjának megtagadását, akik a H-40 céljait nem tekintik sajátjuknak, mivel a lap a H-40 egyesület saját finanszírozása által jött létre.
Szeretném kérni azokat a tagtársainkat, akiknek korábban mindannyiunkat érdeklő írásai megjelentek, és saját célra azokat elmentették, tegyék fel ismét a megfelelő menüpontba.
Végül köszönöm Blutfink(nem hiszem, hogy nagy titkot árulok el azzal ha név szerint is megnevezem Ottót), hozzáértő munkáját, e nélkül ez az új lap nem jöhetett volna létre.
Várunk Mindenkit, aki tenyésztői tapasztalatait hajlandó megosztani az ide látogató közösséggel.
LJ

Blutfink
Adminisztrátor
Hozzászólások: 115
Blutfink
Hozzászólás Kívánságok
December 18, 2012, 09:46

Vélemények az oldalról.

Oldalak: 1 2 [3]
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.044 másodperc