browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: 1 [2]
Szerző Téma:Receptek
Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Receptek
May 18, 2013, 14:19

Szia Anti

Alig jutok a géphez annyira elfoglalt vagyok az etetéssel, de receptjeidet az utolsó betűig elolvastam. Ezek mind jó bevált eljárások és eredményesek. Fiatal barátunk Tamás, aki a fecskék nevelésében profi, szintén leírt egy jó receptet, amely szintén túrót,tojást, répát és petrezselyem zöldet tartalmaz. (Ő is megjegyezte, hogy a régi "nagyoktól" vette az alapreceptet.)
Jelenleg ezzel nevelek két zöld, egy szürke kardinális fiókát és egy kis kanárit is, amelyik véletlenül elmaradt testvéreitől. A túrós étel olyan löketet adott a fejlődésében, hogy 1 hét után állítom erősebb mint a testvérei.
Mindenkinek ajánlom az etetését. Összetételét, készítését Tamás képanyaggal szemléltetve itt az oldalunkon a "Madár mentés"-ben leírta.
Üdv. mindenkinek és sikeres tenyésztést kívánok
LJ

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Válasz: Receptek
May 17, 2013, 15:27

„TÚRÍTÁS”

Az előző két receptben felelevenítettem a fiatalok számára, hogy a hagyományos módszerekkel is lehet lágyevőket gondozni. A „százévesek” által bizonyára jól ismert szerzők etetési tapasztalatait lehet finomítani, de nincs új a NAP alatt. Mind két szerzőnél közös a túró és a tojás etetése, no meg a sárgarépa. Csupán azért tartom fontosnak ismételten kiemelni a két elsőt, mert én évek óta egyiket sem etettem madaraimmal. A tojást mostanában újra használom, de csak azért, mert vannak saját „bió” tyúkjaink. A túrót pedig ragacsossága miatt kihagytam, mind addig, amíg Schmidt Egon megtanított TÚRÍTANI. Ez a kifejezés Dr. Ország Mihálytól származik. Sajnos az üzletekben megvásárolható túró, amit nem tudni milyen összetevőkkel, milyen tejből készítik bizony néha kissé savanykás, kissé ragacsos. Nincs eléggé kipréselve, így nem reszelhető, a keverékben összetapad. Az ilyen túróról az Indul a bakterház büdös banyája jutott eszembe, amikor azt mondta: „majd jó lesz a pestieknek.” Tehát lehet, hogy jó a pestieknek, azaz emberi fogyasztásra alkalmas, de én a madaraknak így nem ajánlom. Ki is hagytam eddig, de most már hetente egy-egy alkalommal, a módszer alkalmazásával én is etetem a túrót. Tehát Dr. Ország Mihály túrítási módszere, ahogy én alkalmazom a következő. A felhasználásra kicsomagolt 250-500 gr túrót egy tányéron fellazítom. Felteszek egy lábasba vizet forralni só nélkül. A FORRÁSBAN lévő vízbe beleöntöm a túrót. Megvárom, hogy a víz a túróval ismét forrásba kerüljön. Néhány perc elegendő, majd az egészet egy szitaszűrővel leszűröm, lecsepegtetem. A kézmelegre lehűlt túrót ráborítom egy erős tiszta konyharuhára. Itt kialakítok egy túrógombócot, amit a konyharuha erős megcsavarásával érek el. A CSAVARÁSSAL SZINTE MINDEN VIZET KIPRÉSELEK a TÚRÓBÓL. A kipréselt túró, ha jól dolgoztam, szépen egybeáll. Olyan mintha sajt lenne. A túrított túrót tálkával hűtőbe teszem, majd a következő naptól répareszelővel reszelem a lágyeleségbe. Ajánlom, próbáljátok ki! Nem csak rovarevőknél használható. Szerény véleményem szerint a forralás a tápértéket lényegesen nem rontja, bár érdemes lenne végiggondolni ezt is. Üdv. Lakó Antal

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Válasz: Receptek
May 14, 2013, 10:01

Schmidt Egontól tanultam.
Azt hiszem, hogy ameddig élek, köszönettel tartozom Schmidt Egonnak, hogy megismertette velem a rovarevő madarakat, persze ezek között is a legelragadóbbat, a sámarigót. Ebből adódik, hogy az etetési módszerét is átvettem, majd ezt a nagyobb állományom miatt lehetőségeimhez, és a változó világhoz alakítottam.
Schmidt Egon a madártartás egyik fontos alapkövetelményének tartja: „változatos táplálás és friss víz.” / Más is van, amit fontosnak tart, de ezt itt most ne boncolgassuk!/
A változatos táplálást elsősorban a természetből begyűjthető élelemmel biztosítja. Ennek megfelelően a természetjáró útjain az elmaradhatatlan kellékei része, a különféle gyűjtőeszköz és a szállító üveg. Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy ezt egészíti ki a lágykeverékével.
Az általa készített és bevált eleség receptje a következő: „este kimérem a másnapi etetéshez szükséges porciót az előzőleg apróra tört /őrölt/ zöldséges-húsos tápból, majd őrölt zabpehelyből, zsemlemorzsából és finomra őrölt tojáshéjból álló keveréket adok hozzá. Az egészet összekeverve reszelt sárgarépával jól összegyúrom, majd fellazítom. A répát lereszelés előtt bevagdosom, hogy minél apróbb részek jussanak a keverékbe. Még a felhasználás előtt a répa reszelék egy részének levét kinyomom, ugyanis a lágyeleségnek csak mérsékelten szabad nedvesnek lenni. A kinyomott lé sem vész kárba, azt egy kis vízzel vegyítve felhörpintem. Az A-vitamin nekem sem árt.” / Megjegyzés a húsos táp, kutya vagy macska szárazeledel. Én ajánlom a junior változatokat./ Ezt nevezhetjük előkeveréknek, amit másnap reggelig hűtőben tárol, majd reggel további összetevőkkel kiegészít.
„Reggel a keverékhez túrót és keménytojást reszelek és az egészet apróra vágott tyúkhúrral együtt, jól összekeverem.” Ehhez tavasztól nyár végéig friss, később szobahőmérsékletre melegített hangyatojást ad. Etetéshez minden madarának egyedi megfigyelés szerint változtatja a túró és a hangyatojás mennyiségét. „A túrónál legfontosabb, hogy teljesen friss legyen, savanyú túrót még véletlenül se etessünk. Inkább hagyjuk ki a keverékből és pótoljuk mással, keménytojással, reszelt sajttal.” Etethető még az apróra vágott főtt vagy nyers marhahús, de jó szolgálatot tehet a halliszt. A reszelt sajtot színezhetjük őrölt édespaprikával.
A lágyeleség elmaradhatatlan kiegészítője a különféle rovar. Lisztkukacot a begyűjtött rovaros időszakban, tavasztól őszig alig etet. Ebből az átlagos napi adag 4-6 db. Megjegyzésem: a rovargyűjtéséről külön írok, hasonlóan a „ TÚRÍTÁSRÓL”. A lisztkukac mennyiségét még poszáta méretű madárnál is kevésnek tartom. Friss madárnál a lisztkukac NÉLKÜLÖZHETETLEN! Folyt. Köv. Üdv. Lakó Antal

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Receptek
May 13, 2013, 14:30

RECEPTEK a lágyevők tartásához és tenyésztéséhez.
Május közepe táján igencsak időszerű áttekinteni, hogy hozzánk került kedvencünket, vagy egy sérült egyedet mivel tudjuk életben tartani, éneklési kedvét fokozni, esetleg szaporítani. A fecskementés nagyon fontos ismeretet ad minden olvasónak, így azt csupán kiegészítem a hagyományos módszerek, ismert madarászírók, és saját módszerem ismertetésével. Ahány madár annyi különféle igény, így minden esetben, mindenki a saját egyedi etetési módszerét használja továbbra is. Alapelv: minél változatosabb és a természetest minél jobban megközelítette a lágyevők takarmánya, az annál jobb.
Dr. Pásztor Lajos 1959.-ben írt könyvében is ezt hangsúlyozza ki. Alaptakarmányának kiinduló része a tojáskenyér. Ezt úgy készítjük, hogy egyharmad rész finomlisztet és kétharmad rész reszelt főtt tojást kevés tejjel összegyúrjuk cipócskákká, majd kisütjük. A cipókat, vagy helyette kétszersültet finomra daráljuk, reszeljük. Ehhez adjuk a forrázással felpuhított, leszűrt rovardarát, szárított hangyatojást. / rovardara lehet cserebogár, valamikor kérész, ma védett, selyemhernyóbáb, ez hol van?/ A keverékhez reszeljünk kevés sárgarépát vagy gyümölcsöt, esetleg dúsíthatjuk kevés leves bogyóval. Mindezt kiegészíthetjük fél, egy % tápszerrel. / vödrös dobozos lágyeleség, gyermektápszer stb./
Tavasszal az ének fokozásához lisztkukacot is etetünk, nyáron mindezt kiegészíthetjük friss hangyatojással, ősszel kevés leveses bogyóval. Jó hatása van, ha a lágyeleséget kiegészítjük darált marhaszívvel, túróval, sűrített tejjel, főtt tojással, főtt rizzsel, finomra vagdalt zöld eleséggel. /saláta, spenót/ Megjegyzésem: a lisztkukac télen-nyáron szükséges más-más mennyiségben. Rigó, seregély, sárgarigó, csonttollú madaraknak, és a poszátaféléknek, tavasztól késő őszig adható: szamóca, málna, ribizli, szeder, bodza, galagonya, vadszőlő, fagyal, berkenye, boróka, borostyánbogyó?, és minden húsos és leves bogyó, gyümölcs, amit szívesen fogyasztanak. Természetesen gyűjtsünk és etessünk mindenféle kisebb-nagyobb „tücsköt-bogarat”. Fojt. Köv. Üdv. Lakó Antal

Oldalak: 1 [2]
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.035 másodperc