browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: 1 2 [3]
Szerző Téma:Az énekesmadarak királynője, a Sámarigó
Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Az énekesmadarak királynője, a Sámarigó
December 27, 2012, 14:51

A sámarigó éneke.

A bevezetőben írtam, hogy a sámarigó az énekesmadarak királynője, és ez bizony igaz. Többféle énekesmadaram volt, de bizton állítom, hogy a gyengébb énekű is versenyre kel valamennyi fülemülével, rigóval, poszátával. A tojó is énekel, és nem is rosszul. Néhányszor már leírtam, „hogy aki ismeri a madarak énekét, az megtanulja látni a zenét”. Evvel nem azt akarom mondani, hogy én látom a zenét, de azt igen, hogy a sámarigó énekét nagyra értékelem, és megtanított különbséget tenni zene és zene között. Ízlések és pofonok különbözőek, így a fiatalok ízlése is eltérő. Vannak, akiknek megfelelő egy rappelő, míg másoknál a zenei élvezet minimum Led Zeppelinnel, Deep Purple-el, Pink Floydal kezdődik. Elnézést, de a mai életben a legjobbak sem érnek az említettek nyomába. Más hasonlattal élve a legrosszabb sámarigó is az iskolázott operaénekesek katagóriájába tartozik. A kritikátlan fül is így tekintsen az átlag sámarigó dalára! Az viszont, aki megízleli a jó bór zamatát, a jó asszony szerelmét, az tudja, hogy a sámarigók között is vannak kiválóbbak a kiválók között.
A fiatal hímek nagyon korán elkezdenek hangicsálni. Volt olyan kismadaram, amit kirepülése előtt magammal vittem egy hajdan volt országos kiállításra. Velem utazott az Esztergomiak néhai elnöke Dogossy Károly, aki majdnem kiugrott a kocsimból, amikor az autórádió zenéjére a kismadár halk, de folyamatos nótázásba kezdett. Ez a madár nem volt még két hetes! Ezt az esetet is csupán azért említettem meg, hogy aki sámát szeretne venni, az kérdezzen rá, vagy ha teheti, figyelje ki, hogy az eladásra szánt madarak között ki, és hogyan énekelget. A korai ének még nem minőség, de azzá tehető! A példában említett fiatal madaram, az eddig tartott hímeim között a legjobb énekesnek bizonyult. Nagyon hamar átvett minden számára érdekes dallamot, és magnóról tanulta a madáréneket. Nagyszerű érzés volt számomra, amikor a Csíli kiállításon, a nézők megdöbbenésére tele torokkal fülemüle szólamokat adott elő folyamatosan, minden zajt túlharsogva. Ez a madár volt az, aki a gyereklányaim akkori kedvenc zenéjét a New Kids on the Block Step by step számát is megtanulta. Szégyen vagy nem, de amikor elpusztult megkönnyeztem.
Másik végletről is vannak tapasztalataim. Ezt az egyik legszebb hím madaram produkálta. Igazi gazfickó volt, és 17 évet élt. Egyedül tartottam, akkor még tojóm nem volt. Közel lakom a Dél-pesti Korházhoz, így madaram gyakran hallotta a mentők szirénáját. Neki ez tetszett, hát megtanulta. Az utcánkban sok a macskarajongó, így sok a macska. Aki ismeri a kan macskák tavaszi zsongását, annak nem kell bemutatnom, hogy az milyen elviselhetetlen. Madaramnak ez is tetszett, és megpróbált csúfságos hangon, azokon is túltenni. Szó, ami szó, mindent tudott. Az ajtónyikorgástól, a nyávogáson, a kotkodáláson keresztül a szirénázásig, de nem énekelt. Ádám István abban az időben komoly sámatenyésztői tapasztalatokkal rendelkezett, így amikor kölcsön kérte madaramat a pár nélküli tojójához, gondolkodás nélkül odaadtam. Láss csodát! Az én nyávogó madaram, még ott is egy kis borsot tört az orrom alá, amikor meglátta párnak szánt kedvesét. Azonnal félretette jónak nem nevezett korábbi szókását, és gyönyörű énekbe kezdett. Nem hittem a fülemnek. Szegény apósom velem volt, és csak annyit mondott „ezt teszi a szerelem, és nézd, úgy énekel, hogy mindjárt bereped a feneke.” Következő évben ez a pár már nálam nevelte csemetéit. Az ő gyerekük volt a korábban említett legjobb énekesem is. Tehát meggyőződésem, hogy a képességet a fiatalok öröklik szüleiktől. Ezt a hangutánzó képességet kell kihasználnunk megfelelő tanítással és „Pavarotti” torkú énekeseink lehetnek!
Énekre tanítás.
Ez egy kicsit hasonló a rolleresek tanítási gyakorlatával. A kifigyelt jó képességűnek ítélt hímeket egyedi kalitokban kell elhelyezni. Ázsiában ennek szabvány mérete van. A sáma abban különbözik a kanárik tanításától, hogy 2-4 évesen is nevelhető. Ez annyit jelent, hogy aki Zwoléban megvásárol egy hímet, azt hazahozva, kedve szerint tanítgathatja tovább! Legfontosabb, hogy a kellemetlen hangoktól, rossz énekesektől különítsük el a tanulót. Több hím esetében a hímek legyenek távol egymástól. A közeli madaraknál a domináns hím nem engedi szóhoz jutni a többieket, így azok előmenetelét nem tudjuk megítélni. A legjobb tanító, a madár apja! Már a fészekben rögzítik agyukban apjuk hangját. Ezért komoly ázsiai tenyészetekben eleve a díjnyertes énekesekkel tenyésztenek! Sajnos minket ettől egy fényév választ el. Szegény ember vízzel főz, így jöhet a cd, magnó, vagy a nyitott ablakon behallatszó feketerigó éneke. Nem kell félni sámarigónk nem lesz feketerigó. Ő művésze az éneknek, és fantasztikusan komponál. A tanítani szánt énekeket, naponta többször ismételjük nekik. Nagyon jó, ha ezt etetéssel is összekapcsoljuk. Ha késünk a megszokott etetéssel, elérhetjük, hogy madarunk türelmetlenül előadja mindazt, amit ösztönösen megtanult. Az ének és evés tudatos kapcsolata, vagy abból megjelenő pavlovi reflex egyfajta vizsga a madár képességéről. Sajnos a sámának van egy rossz tulajdonsága. Amikor idegesíti valami, legyen az hangoskodás, idegenek jelenléte, macska, idegen madár közelsége, akkor hangosan csetteg. Ez a tenyészmadárnál hasznos. Védi a területét, figyelmezteti párját vagy fiókáit a veszélyre. Az ének tanítása során, vagy egyedül tartott énekesnek ezt ne engedjük. A hiszti ellen hatásos ősi módszer, ha madarunkat ilyenkor egyszerűen vízzel lespricceljük, nyakon öntjük. Két-három ilyen alkalom elegendő, hogy a madarunk megtanulja, mit ne tegyen. Később már az eszköz felmutatása is elegendő, hogy ne csettegjen tovább.
A lakásban tartott énekes, a vedlés idejét leszámítva különböző intenzitással, de egész évben énekel. Szeretném ismételten kihangsúlyozni, hogy a madár kitűnő hangutánzó, ami magas fokú zenei képességgel társul. Ez azt is jelenti, hogy emberi, zenei művek eléneklésére is képes! Nagyon féltem a most két éves saját nevelésű madaramat, rendkívüli tehetségnek tartom. Ö AZ, AKI FÜTYÜLI NEMZETI IMÁNKAT, A MAGYAR HIMNUSZT. Tudásával kapcsolatban majd a folytatásban írok. Üdv. Lakó Antal

Oldalak: 1 2 [3]
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.03 másodperc