browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: [1]
Szerző Téma:Augusztus- Újkenyér hava
Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Augusztus- Újkenyér hava
December 6, 2013, 12:07

Üdvözlök Mindenkit!!!

A facebook mindenkit elcsábított a korábban jól működő honlapokról. Ott elég egy jó fotó, 1-2 szavas kommentár, és akit érdekel a felvetés az ugyancsak 1-2 szóban reagál, vagy egy klikk és ezzel a tetszését jelezheti.
Azt hiszem ez a technika egyik átkos mellékhatása azon túl, hogy én is látogatom a facebook-ot, és sok külföldi partnerrel ott veszem fel a kapcsolatot.
Ennek ellenére a szakmai cikkek nem ott találhatók, ha igazán meg akarunk tudni valamit akkor vagy a leírt szakanyagok között, vagy egy tapasztaltabb tenyésztővel felvett kapcsolatból jutunk el a várt válaszhoz.
Ezért örülök annak, olvasva Shama töretlen hitét abban, hogy szükség van a fórum további működésére, és azokra a közlésekre, amelyek a meglévő szakkönyvek oldalairól is hiányoznak. Mindenki tudja, hogy a személyes tapasztalat felülírja sokszor a legjobb szakkönyvek „ollózott” anyagát is. Igen gyakori a „szerkesztés” egy új kiadvány esetében, és ez néha tartalmazhat olyan feltételezéseket is, amelyek nincsenek kellő mennyiségű tenyésztői tapasztalattal alátámasztva.
Mivel egy új terület felé kacsingatok, ezért igyekszem azon „jónevű” külföldi tenyésztők társaságát keresni akiktől az adott területen a legtöbb tapasztalat birtokában, hasznos információkhoz juthatok.

Miért írom ezt!!!???

Egyik válasz a következő volt, név nélkül:….” And i give seeds and plants out nature.”..(madarászok angol szlengje) de a tartalom az érdekes , amire felhívta a figyelmem, ha sikeres akarok lenni az adott faj esetében

Sajnálom, hogy nem tudtam olyan növényi ismertetőket össze állítani amellyel meggyőzhettelek volna benneteket ennek a tényezőnek a rendkívüli fontossága felől. Láttam próbálkozásokat az „újraélesztés” vonatkozásában, de sajnos megszakadt.

Csak egy kis adalék. 1 hete még félérett aszat, oroszlánfog és nagybojtorján magot sikerült gyűjtenem, és nem is beszélve a sok kőris, juhar magról és a galagonya bogyóiról, amely mind valamilyen vonatkozásban olyan kiegészítő, amelyhez a „gyári” keverékekből soha nem jutnak hozzá madaraink.
Csatlakozom Anti felhívásához, írjátok le megfigyeléseiteket, és ne csak a facebook-ra hanem ide is.
LJ

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Augusztus- Újkenyér hava
August 25, 2013, 22:14

...és egy újabb kép, a vegyszeres gyomirtás jeleiről. Látható, milyen élesen elválik a vasúti töltés oldalán az élő és a herbiciddel kezelt növényzet. Tehát innen még a zöld növényeket sem szerencsés leszedni, mert az ördög nem alszik. Ráadásul állítólag veri a feleségét.

Image
Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Augusztus- Újkenyér hava
August 25, 2013, 22:09

A vadkender. Természetesen nem az amelyiket Jamaicán tekerik, de annak távoli rokona. Könnyen gyüjthető, mert mindenhol rátalálhatunk. Erdők szélén, olyan kétszikű kultúrnövények tábláiban ahonnan az egyszikűeket irtják csak ki gyomirtóval, (pl.: napraforgó), árokpartok, földutak mellett. Amikor már érettebb, könnyen kirázható a mag egy lepedőre. Most, amikor még inkább zöld, én mindenestől berakom a röpdébe. Amikor hazafelé tartok egy ilyen gyűjtőútról, jellegzetes illata, hamar átjárja az autót. Nem tudom, ha rendőr állítana mag ilyenkor, vajon el tudnám-e hitetni vele, hogy nem saját használatra viszem az anyagot. De még nem állított meg!

Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Augusztus- Újkenyér hava
August 25, 2013, 21:52

A sokáig tartó szárazság miatt, egyes termések, hamarabb érnek be, mint általában. Íme példának ez a galagonya fajta, a Crataegus lavallei. Almára hasonlító íze miatt, akár mi magunk is fogyaszthatjuk, de nálam a mexikói pirókok is előszeretettel szedik szét a bogyókat. Hatttalmas tövisei miatt az óvatosság helyénvaló!

Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Augusztus- Újkenyér hava
August 20, 2013, 18:27

Szőrös disznóparé. A növény amelyiknek a legsértőbb nevet adták a botanikusok. Talán még a futballpályák szélén kiabáló ultrák sem illetik ezzel a névvel az ellenfél(ellenség) szurkolóit.
Viszont, ha a latin nevét nézzük. Amaranthus retroflexus, hát azért már mennyivel előkelőbb,nem?!
A madarakat azonban ez a céltalan eszmefuttatás kevésbé érdekli, mint maga a növény, pontosabban annak magja, levele.
Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Augusztus- Újkenyér hava
August 20, 2013, 18:15

Következő versenyzőnk a napraforgó vagy uszu, rica, szotyola, forgó, tányérvirág, szotyi.Lehet termelni is kisebb mennyiségben, de gyűjthető is. Utóbbi azonban nem teljesen veszélytelen. Először is könnyen úgy járhatunk, mint Regős Bendegúz a dinnyeföldön, de komolyabb gond lehet, ha a napraforgótáblát vegyszerezik. Bár érés környékén már talán nem. Halványan dereng, hogy esetleg aratás előtt, ha még nincs teljesen beérve, lepermetezik valamivel, tehát jobb az óvatosság. Ha azt látom, hogy az egész tábla egyöntetűen le van barnulva, még a levelek is, hát ott nem is lassítok.
A képen látható tányérka pl. keresztanyám udvari budija mellett nőtte így ki magát. Fehér héjú magot vetettünk, így azt is szüretelhetünk.

Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Augusztus- Újkenyér hava
August 18, 2013, 12:34

Egyik délután elmentem bevásárolni, de azért nálam volt egy vödör és egy metszőolló, mert láttam pár hatalmas máriatövis növényt, nem messze a Tetyótól , egy ugaron. A szüret közben észrevettem egy stigót, amint épp csemegézik egy útszéli bogáncs terméséről. Gép elő:

Ennél több bizonyíték nem kell arról, hogy etethető-e a növény magja.

Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Augusztus- Újkenyér hava
August 4, 2013, 12:09

A hónap kezdő növénye a kukorica.
Én a hosszában félbevágot csöveket éles késsel beirdalom, hogy könnyebben ki tudják a madarak csipkedni a szemeket. Az új madarak kezdetben csak nézegetik, de közös röpdében, ahol saját madarak is vannak, akiktől elleshetik a "tudományt", hamar "like"-olják.

Oldalak: [1]
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.037 másodperc