browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: 1 2 [3]
Szerző Téma:Receptek
Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Receptek
January 7, 2013, 11:33

Pintyek (kanári) nevelése és a tojás, valamint a zöld etetése

Kedves Shama ismét van két megbeszélésre, egyeztetésre szolgáló felvetés, amit jó lenne szélesebb körben megvitatni.

Két érdekes felvetést találtam a receptek menüpont alatt a tojás, és a zöld etetésével kapcsolatban.

1. …”első 4 napban nem célszerű tojást adni, mert emésztési nehézséget okoz a fiókák esetében”
2….”amíg az anyamadár fiókáit neveli almát, répát , zöldet ne adjunk neki”

Mindkét érv pro és kontra értelmezhető. Nézzük egyenként.

Csak kérdés részemről: ha visszafogott a fehérje táplálás, pont az első 4 napban, amikor szinte a legintenzívebb a növekedés, mi biztosítja a növekedés intenzitását?

A gyári száraz tojásos eleségek népszerűek, kényelmes a használatuk, de a sok sütőipari melléktermék, amely képezi az alapját előállításuknak, sajnos a használhatóságukat megkérdőjelezheti.(bennük lévő só,cukor, színezők, ízjavítók, stabilizálók, állománydúsítók, stb.)
Hiba lenne ezek után azt a következtetést levonni, hogy ellenzem használatukat. Ebben egy köztes álláspontot foglalok el, a főtt tojást gyári száraz eleséggel és csírázott maggal keverem, gyakran nagy mennyiségű szezonális zöld (csalán,kakukkfű, oregáno, pitypang)…..is szerepel benne. Így a tojás mennyisége, a tenyész madárnak adott táplálékban nem jelent dominanciát, mégis a madár igényét kielégíti. Később elhagyom, vagy minimális mennyiségre csökkentem a tojást a tollasodó fiókáknál, és sok csírázott mag képezi a táplálék zömét a hozzáadott zölddel.

A második érv még érdekesebb, volt.
Korábban az első 4-5 napban én sem adtam zöldet a fiókák nevelésekor, ugyanis a bélhurut előfordult. Az elhullott fiókák hasi részének zöld színéről gondoltam ezt a feltevést helyesnek vélni. Mint kiderült , a legtöbb esetben egyéb bakteriális fertőzések okozták az elhullást, amelynek tünetei igencsak hasonlítanak egymásra.
A zöld jelenléte szükséges, mennyiségét illetően elképzelhető, hogy ésszerű korlátozásokra van szükség.
Sok esetben a napos fióka begyében megjelenik,pl.mexikói pirók nagy előszeretettel fogyasztja, de a napos tűzcsíz fiatalok esetében is tapasztalható, hogy a szülők elfogyasztják és a fiókákba etetik a zöldet. Az európai fajok nevelése esetén is szerepel a félérett mag, tulajdonképpen az is zöldként kezelhető. Úgy érzem ebben a kérdésben a madár „bölcs” belátására kell hagyatkoznunk.
A pintyek közül egyedül az erősen rovar felvételre szakosodott kardinálisoknál nem tapasztaltam az első napokban zöld felvételt, de 4-5 napos kor után ott is megjelenik a fiókát nevelő szülők táplálék felvételében a félérett mag, vagy akár a tyúkhúr levele is.

Kérlek benneteket, hogy konkrét tapasztalataitokat az adott faj megjelölésével írjátok le.
LJ

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 165
Shama
Hozzászólás Receptek
December 30, 2012, 16:44

Néhány régi etetési gyakorlat.
A tojás, mint madáreleség!
A tojás etetésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A H-40 összejövetelein is több ellentétes vélemény elhangzott e témában. Ezért vegyük sorra az érveket, ellenérveket. Nézzük a múltat. A keményre főtt tojás etetését a tanyasi csirkék etetésével ismertük meg. A kotlóssal keltetett napos csibéket közel egy hétig etették apróra morzsolt főtt tojással. Első két-három napban kizárólag csak a sárgájával, majd a fehérjével együtt. A madarászok a tojást az élő eleség kiegészítőjeként kezdték etetni akkor, amikor a hangyabáb még természetes, meghatározó tápláléka volt a háznál tartott pintyeknek, poszátáknak, fülemüléknek. Az egzotikus fajoknál, így a kanárinál is, a fiókák nevelésének nélkülözhetetlen, egyetlen állati fehérjét biztosító nevelőjévé vált.
Fodor Pál 1927.-ben a kanári etetéséről írja: /a magok és a zöld etetését e témában mellőzöm./ „a tojásétel elkészítéséhez a megfőzött tojás sárgáját a fehérjével olyan apróra, vagdaljuk, mint a repcemag. Ehhez egyharmadnyi kétszersült, vagy keksz morzsa hozzáadásával, jól elkeverjük. Jó a kétszersült és keksz helyett az átszitált száraz zsemlyemorzsa, esetleg a zabliszt. A jó keveréknek porhanyósnak kell lenni.” Érdekes, hogy ebben nincs sárgarépa, sem egyéb kiegészítő, sem zöld. Külön ajánlja a húslevesben főtt sárgarépát, a tejbe mártott csipetnyi kiflit. Piskóta és könnyű tésztafélék gyakori etetését is említi. Állati eredetű táplálékként használható a főtt csirkehús a csontján, vagy a füstöletlen szalonna. Szalonna helyett havonta egyszer kétszer adható zsemlyén friss vaj. Külön kiemelem, „hogy a keltés alatt a nősténynek nem szabad tojásételt adni, mert a mozdulatlanul ülő madár nem bírja megemészteni, és könnyen pusztulását is okozhatja.” Az etetést a fiókák kikelésénél a fiókák fejlődése és napi fogyasztása szerint kell fokozni. „Az első napokban valamivel több morzsát kell a tojás közé keverni, mert a sok tojásétel a zsenge fiókák gyomrát könnyen túlterhelheti.” Nem TUDOM, hogy Fodor Pál megjegyzése megfigyelésen, vagy tudományos ismereten alapult, de erősen egybecseng az én tapasztalatommal is. Az első négy napban én sem gouldnak, sem kanárinak nem adok a főtt tojást. / Vödrös tápot etetek, ebben is van, de más formában./ Külön érdekességként említem azt is, „hogy amíg az anyamadár fiókáit eteti, almát, répát, vagy zöldet, /fű-félét/ ne adjunk neki.” Az Ö idejében a színezés még nem bevett gyakorlat, így ezek nála más okból lehet megfontolandó. Én a színezésre szánt madárral nem etetek zöldet, almát. Sárgarépát viszont etetek. Üdv. Lakó Antal

Oldalak: 1 2 [3]
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.032 másodperc