browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6
Szerző Téma:Kanárik
Passer
Újonc
Hozzászólások: 11
Passer
Hozzászólás Válasz: Kanárik
July 24, 2013, 18:03

Üdv Mindenki!

Korábban is olvastam a bejegyzéseket (nem mind) ,de csak most kaptam lehetőséget hogy meg is szólalhassak.
Újoncként hálátlannak is tűnhetek, hogy mindjárt kritikávak kezdek ,de zömében ismeretlenként is megérdemlitek, hogy tisztában legyetek a szerintem jóval.
Itt most az előző fordításra gondolok, ami szerintem sok helyen rossz (lehet hogy már az eredeti szövegis rossz volt).Viktóriától mindenesetre elnézést kérek, biztosíthatom ,hogy töretlen rokonszenvvel vagyok iránta már a törekvése okán. is
Úgy tapasztalom hogy itt nem lehet belejavítani (inzertálni) más szövegébe, az egészet űjra írni most éppen nincs időm,de ami késik nem múlik. Hol található az eredeti szöveg?

Blutfink
Adminisztrátor
Hozzászólások: 115
Blutfink
Hozzászólás Válasz: Kanárik
April 1, 2013, 16:42

Sziasztok!
Itt folytatjuk a Jáspis kanári leírását.
A fordításért köszönet Gelencsér Viktóriának.
Jaspe kanári.

A keresztezések aktualizálása.

Spanyolországban már több éve dolgoztak ezen az új mutáción, teljesen önálló közösségekben, kimondottan nagy hangsúlyt fektettek erre Andaluziában, Cataloniában, Valencianai közösségben és a Murcianai közösségben.
Más országokban, mint Franciaország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Belgium, Argentína és Brazília ezekben az években nagy múltú tenyésztők foglalkoztak a továbbszaporítással.
A mutációt fixálták a kanáriban és az új variációt mutató példányokat kaptak, feketében, barnában és achátban, visszapárosítva isabellel egy új extrán felhígított színű kanári mutációt kaptak.

A melanin típus érintettsége.

A jaspe mutáció az összes klasszikus melanin színt érint: a feketét, a barnát, az ahátot és az isabellát, mint ahogy azt a kapott eredmények mutatják, most is a különböző típusokon és azok intenzív változatainak kitenyésztésén dolgoznak, deresen és a mozaikon, melyeken a lipokróm szín visszahozott.

A fenotípus leírása:

A fenotípusos jelleg karakteresen megjelenik az ősök klasszikus mintáját példaszerűen felhígított rajzolaton, egy kicsit erőteljesebb erezett mintával a fejen, a tarkón és a háton. Egy sötét köpenyt alkotva, mely eumelaninból áll és feomelanin jelenlétét is mutatja. A szín hígítás a toll gerincétől indul és minden irányban azonos mértékű, így gyönyörű kontrasztot alkot.
A mellkas a lipokróm szín egy szép fényes változatát mutatja, sokkal élénkebb színű a hímen és visszafogottabb, kevésbé színes a tojón, az öreg madarak feomelanin színeződést is mutatnak.
Egyedi mutációs jelleggel túlzott hígítás lehet az evező és a fedő tollakon (hasonlóan, mint az európai csíz szárnyán).
A csípőn az evidens eumelanin rajzolat látható.
Keresztirányú a rajzolat a hátsó testen és a farktollakon.
A csőr, a láb és a karmok színe a mutáció szerinti.

Az ideális fenotípus létezik valamennyi kanári mutáción, kivéve a feo kanári „kék” változatát és a nem feomelaninos színűeken, mindenekfelett a mozaikon.

Genotípus:

A genetikai öröklődés e változat esetében dominánsan történik (autoszomatikusan).
A valóságban az öröklődés közbeeső (részlegesen vagy befejezetlenül domináns), a homozigóta és heterozigóta egyedek esetekben a fenotípuson ez a genetikai eltérés egyértelműen látszik. Egy egyszeresen hígított színű (heterozigóta) hímet vagy tojót, ha hígított színű madárral állítunk párba az első generációs fiókák nem lesznek hordozói ennek a változatnak, olyanoknak fognak látszani, mint testvéreik, a klasszikus fenotípusos (homozigóta) kanárik, ahol a recesszív gént nem nyomja el a domináns rész. A JASPE tulajdonságot meghatározó gént J-vel jelöljük, az allélon a J+ a mutációja (ami nem mutatja a jaspe tulajdonságot).

Hogyan befolyásolja a színt a melanin?:

A jaspe kanári esetében a melanin faktor redukált, átalakítja a feketét barnává.
A legjobb kifejeződését az „oxidált” színű kanárikon láthatjuk, mint az isabell és az achát, amelyeken a rajzolat nagymértékben csökkent. Ezért, ez a hígítás az összes klasszikus melanin színt érinti, mivel minden egyes egyed új színt kapott, annak függvényében, hogy mennyire maradt meg a melanin koncentráció.

Mi történik a lipokrom színnel?:

A hígítás nem változtat a lipokrom színeződésen. Az egyes kategóriákon, az intenzíven, a deresen és a mozaikon érintetlenül hagyja a lipokrom pigmenteket, így azok színe még fényesebb lett. A gének öröklése a vad Spinusra emlékeztet.

Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 8, 2013, 17:38

Sziasztok

A múlt év novemberében Reggio-ban jártunk Ottóval.
Két olyan "sötétedő" mutációt/modifikációt??????????????????????????????? láttunk, amelyek nem kerülhették el a tekintetünket.
Egyik egy fekete süvöltő volt, ami Ottó érdeklődését keltette fel először, a tenyésztő??? kérdésünkre árat nem tudott megjelölni, lehet, hogy csak egy PR- fogás volt részéről a kiállítása.
A másik egy fekete himalája zöldike hím (Carduelis spinoides vagy Chloris spinoides) volt, amit szerencsére a harmadik társunk meg is vásárolt. Ha normál színű tojóval teszi össze, ebben az évben szinte biztosan nem kapunk választ a kérdésre, hogy vajon egy genetikailag rögzült tulajdonsággal állunk szemben, vagy ahogy Shama említette, egy környezeti változás hatására bekövetkezett modifikáció esetéről van szó.
Természetesen az idei őszi vedlés utáni szín közelebb fog vinni bennünket a kérdéshez.
LJ

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 160
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 8, 2013, 16:34

Okoskodásom a melanisztikus hatáshoz!

Sándor felvetése a „feketedő” tengelicekről engem sem hagy nyugton. Bántás nélkül mondom, hogy az olaszokkal kapcsolatban az éveim során kialakult bennem némi kétkedés. Tisztelet a kivételnek, de az üzleti életben is kockázatos velük a partneri kapcsolat, erről személyes élményeket szereztem. Tehát a tőlük érkezett híreket minden esetben kétkedve fogadom. Csupán emlékeztetni szeretnélek benneteket, hogy ők a „fekete kanárit” is megalkották, sőt állításuk szerint a fekete csíz több új színkanáriban is közreműködő.
Fogadjuk el, hogy valóban tenyésztettek fekete tengelicet, amelyeknek az utódai is feketék. Ennek egy esetben látom a genetika szabályai szerinti igazolhatóságát, mégpedig úgy, ha a tenyésztője profi a hibridek terén. Több éves, sikeres, tengelic és fekete csíz keresztezéssel, eljuthatunk a kívánt fekete tengelichez. Ennek, -elméletem szerint- nagyobb esélye van, mint a fekete kanárinak. Carduelis x carduelisről van szó és nem serinus x carduelisről. Sajnos ismételten egy bizonyítandó állítás, amit mi két okból nem tudjuk megkísérelni. Egyik, hogy nem tarthatunk tengelicet, a másik, hogy a fekete csíz a profik madara. Tenyésztésével Európában KEVESEN dicsekedhetnek, hibridizációjukkal pedig még kevesebben!
Másik irány, lehetséges-e olyan mutáció, ahol a tollazat színeiben ilyen változások jöhetnek létre? Itt is vannak ellenérveim, hiszen a természet törvényei eddig minden esetben azt igazolják, hogy a sötéttől jutottunk el a kivilágosodott tollazatú egyedekhez. Nem részletezem, mert erről órákig beszélhetünk majd a kanárik színmeghatározásánál, amit Diuraca is kért. Tehát a kanári, a hullámos, a gould, a kis Sándor, de még a tengelic, a süvöltő és a pirók is stb. ezt igazolja Ennek, ellentmondani látszik, hogy a tömegesen tenyésztett fajoknál a fekete szín koncentráltabban, felerősödve is megjelent, lásd kanári. Vajon a madár génkészlete tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a fekete színt felerősítse? Valószínűen igen, hiszen látjuk, a „vad” madárban, a fenotípusa eleve megjelenítette a feketét. Engedjétek meg, hogy ilyen hétköznapi kifejezéseket használjak, mert talán így könnyebben bekapcsolódnak vitánkba azok is, akik bátortalanabbak a fogalmakban. Tehát a tengelic, fenotípusa alapján elvben akár feketévé is válhat, de MITŐL? Nem tudom. Tehát visszajutottam oda, hogy a fekete tengelic vagy keresztezéssel, vagy hosszú évek szelektálásával, vagy csupán olyan fény-takarmány-páratartalom következményeként jöhet létre, aminél az utóbbit nem tekinthetünk tartósan létrejött új mutációnak, csak manipulációnak.
Erről a fény-páratartalom színmódosító hatásról korábban is elmélkedtünk a csicsörkés fórúmon. Itt csak emlékeztetlek benneteket arra, hogy például az ausztráliai fajok estében gouldok, pennant stb. mennyire meghatározta mind ez a piros szín erősségét. Most egy másik megközelítésben gondolkodjunk el egy kicsit a dél-amerikai csízekről! Lehet, hogy lesznek, akik okoskodásnak vélik mostani megjegyzésemet, de aki nem hiszi, az járjon utána! Sándor felvetését próbálom átültetni néhány faj hímjének megemlítésével. Jó lenne, ha Ottó ezek fotóit egymás mellé fel tudná tenni ide szemléltetésre! Tehát nézzétek a térképet, és ha lehet a fotókat! Van egy közismert madár a Red Siskin Carduelis cucullata /tűz csíz/, hazája Venezuela, Colombia. Fekete rajzolatú fej, szárny, farok, egyebekben piros. Szinte azonos szélességi körön, de más éghajlati viszonyok mellett, Ecuadorban él a Saffron Siskin Caduelis siemiradzkii / sáfrány csíz/ A rajzolat szinte másolata a tűzcsízének, de a piros itt gyönyörű élénk sárga. Nem bonyolítom, de ahogy változik a terület, úgy változik a szín. A sárga szín fokozatosan tovább halványodik, a fejen, a testen pedig a fekete rajzolat egyre nagyobbodik. Így pl. Hooded Siskin Carduelis magellanica /magellán csíz/- majd jön a Yellow-rumped Siskin a Carduelis uropygialis, sárga hassal, még több feketével. Tovább haladva eljutunk Peru és Argentína különlegesen szélsőséges területére, ahol milyen érdekes itt találjuk a legmelanisztikusabb csízt a Black Siskint, a Carduelis atratát. Szerény véleményem szerint ezek a felsorolt madarak nagyon közeli rokonok. Színük kialakulását bizonyára elterjedésük helye, azaz a hő, a fény, a páratartalom alakította, hiszen méretükben közel azonosak, táplálkozásukban pedig több a hasonló, mint a különlegesen egyedi igény. Itt már csupán az a kérdés, hogy az egész folyamatot honnan kezdtük értelmezni? A PIROSTÓL FEKETEDTÜNK, vagy fordítva a FEKETÉTŐL PIROSODTUNK? Hiszek abban is, hogy a felsorakoztatott fajok keresztezett utódjaik továbbtenyészthetőek. Lenne még egy gondolatom a feketedéssel kapcsolatban. Ez pedig a kanárisoknál és a gouldosoknál ismert jelenség. A piros fejű gouldnál és a piros kanárinál gyakori a fekete folt megjelenése, szerintetek ez a bevett szakzsargon szerinti „beütés” mivel magyarázható? Minden olvasó hozzászólását várjuk!
Üdv. Lakó Antal
Image
Image
Image
Image
Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 19:52

Hmmm, piros mozambik? Nem is hangzik rosszul...

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 160
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 13:10

Nagyon érdekes kérdés a fekete azaz melanisztikus változás megjelenése! Szerény véleményem szerint a választ is megadtad! Nekem személyesen is az a tapasztalatom, hogy a fény hiány és a táplálék szűkítése okozhat ilyen változásokat. Személyes tapasztalatot zebrák esetében szereztem. A kűlhonban megvásárolt ilyen madarak a következő évben mind egy szálig felvették a normál színt. Az olaszok minden bizonnyal többet is tudnak erről a jelenségről. Információm alapja, hogy a sacilei kiállításokra időzített énekeseket is sötétben tartották! Ennek célja az volt, hogy az európai énekesek még augusztusban is énekeljenek. Talán nem véletlen a fekete tengelic előfordulása, és talán az sem, hogy a környezetvédelem ezért korlátozza a rendezvényt. Üdv LA.

brimston
Fórumozgató
Hozzászólások: 26
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 12:41

Az utolsó bekezdésnél eszembe ötlött valami a fekete tengelicekről. Már néhány éve szedegetem, szedegetjük az anyagot egy jó kis összefoglaló pintyes műhöz, de még két-három nagyobb akadály útjába áll a kiadásnak. Szóval abból egy részlet ami idevághat:

"A melanin csökkentő mutációk mellett előfordulhatnak melanint növelő mutációk is. Fogságban és a természetben is kelnek időnként melanisztikus madarak, melyek tollazata sötétebb a fajtársaiknál. Egy ilyen érdekes melanisztikus formát a tengelicek esetében többször is megfigyeltek. Sajnos szintén nagyon keveset tudunk ezek hátteréről, előfordulhat, hogy nem is valódi mutációval állunk szemben, csupán egy furcsa aberrációval. Díszmadarak esetében többször is megfigyelték ugyanis, hogy bizonyos környezeti okok (rossz takarmányozás, kevés fény, kedvezőtlen hőmérséklet) eredményezhetnek melanisztikus változásokat, ám a sötétebb tollazat vedlés után eltűnhet. Tény azonban, hogy olasz tenyésztőknek sikerült tenyészteni fekete tengelic párokat, és a csekély számú utód tollazata szintén fekete lett. A fiatalok vedlése normálisan zajlott le, vedlés után nem változott meg a tollazat színe, viselkedésük nem tért el társaikétól (tehát nem valamilyen idegrendszeri, hormonális háttérrel van dolgunk), fejlődésük zökkenőmentesen történt. További párosítások eldönthetik a kérdést, vajon egy melanisztikus mutációval állunk e szemben, vagy egyáltalán nincs örökletes genetikai háttere e jelenségnek."

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 160
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 09:26

Bevezető a legendához!
Cserna Zoli jóvoltából, aki elmentette korábbi írásaimat, kissé lerövidítve.
Diuraca több alkalommal tett fel olyan kérdést, melyből sokan okulhatnának, de e témákban korábban sem volt nagy tolongás. Talán nem veszitek zokon, ha néhány gondolatot érdemesnek tartok feleleveníteni! Egy rövidebb ismertetés egyetlen oka az, hogy sajnálom a tudatlan kísérletezések áldozatait, a madarakat. A keresztezéseket lehet bírálni-ellenezni, de mindig lesznek olyanok, akiket hajt az ismeretlen, az új fajok-fajták létrehozásának lehetősége. Haszonállatok esetében általában a fő cél a takarmány jobb hasznosítása, a nagyobb testtömeg, a kevesebb zsír, ellenálló szervezet, nagyobb máj, gyors növekedés stb. Ezekhez a célokhoz a nemesítőknek, tenyésztőknek olyan több tízezres állományú tenyésztői telepek állnak rendelkezésre, ahol a nagyszámok alapján biztosított a siker lehetősége. A mi hobbynk nem ilyen. Csak ismételni tudom Diuracát, hogy kellene egy közös cél, és néhány madarász összefogása ahhoz, hogy értékelhető eredményt tudjunk felmutatni. Ettől sajnos nagyon messze vagyunk, és így komoly eredményünk nem is lehet. Tudatos munka nélkül új színt, új „fajt, fajtát”, vagy különleges énekest kitenyészteni nem lehet. A kiállításokon megcsodált keresztezések többsége, megszállott magányos madarászok eredményei. Erről írásos anyag alig található. Az, ami megjelenik, vagy hiányos, vagy félrevezető. A tenyésztő, ritkaságainak létrejöttét vagy a szerencséjének köszönheti, vagy ha az egy tudatos munka gyümölcse, akkor a titkát féltve őrzi. Így született meg a vörös kanári legendája is, és napjaink újabb legendája, ami a fekete kanáriról, ónixról, jáspisről szól. A Kalit Magazin 2001-ben megjelent egyik számában leírtam, hogy mi a véleményem a vörös kanáriról, de senki sem vette komolyan. Itt volt néhány téves megfogalmazásom, de ez a lényegen nem változtat semmit. Azt állítom, a Carduelisek keresztezése alapján vörös, de még fekete kanári sem lehet! Erre a kérdésre a kanárik keresztezésénél visszatérek, és nagyon szeretnék néhány mestertenyésztőtől értelmezhető ellenvéleményt kapni. Kíváncsian várom e fórum olvasóinak véleményét arról is, hogy lehet e piros mozambik csicsörke, piros vagy fekete zsezse, tengelic stb.? Köszönöm Zolinak még egyszer, hogy megőrizte ezeket az írásokat. Megtisztelő számomra. Restaurálva az érdeklődőknek közreadom ismét. Üdv. Lakó Antal

Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 6, 2013, 11:25

Sziasztok

Megszólítanám a kanárisok közül azokat, akik a színekkel tisztában vannak, szégyenlem de nem állok a helyzet magaslatán.
Megköszönném ha itt, annak ellenére, hogy nem "színkanáris" oldalként indultunk, hogy a lényeges színbesorolási alapokat leírnátok.
Látom , hogy jelen vannak azok a kompetens emberek, akiktől szívesen elsajátíthatjuk az ismereteket,és a pirókok színének, valamint a hibridek színének meghatározásánál is hasznát vennénk.
Egy másik lap színkanáris topikja olyan hosszú, hogy abban nem túl egyszerű a tájékozódás.
Utólag bevallom, hogy A-tól Z-ig decemberben végigolvastam, de mégis jó lenne egy rövidebb, de korrekt eligazodásra lehetőséget adó "mankó" elhelyezése ezen az oldalon is.
LJ

kanary71
Újonc
Hozzászólások: 23
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 3, 2013, 16:26

Szia Ottó! köszönöm a linket .sajnos én nem tudtam be másolni mert valahova elkevertem a linket.még egyszer köszönöm .T J F

Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.084 másodperc