browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: Első << 2 3 4 [5] 6 7
Szerző Téma:Kanárik
Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
November 24, 2013, 12:52

Szia János!
Köszönöm hozzászólásod, elsősorban azért, mert vetted a fáradtságot és egy kicsit foglalkoztál evvel a partvonal szélén létező különleges „kanárival”, a lizárddal. Nekem évek óta az a gyanúm, hogy nem a kanári szigeteki madár kitenyésztett utódja. Ez teszi érdekessé számomra, és ezért tartom még ma is. Eltelt pár év, a magazinban testvérem fordítása nyomán, általam magyar madarásznyelvre átültetett írásomat követően, de még ma is kiismerhetetlennek tartom. A mostani hibridjeim alapján azt is feltételezni merem, hogy valóban serinus, de egy másik. Minden bizonnyal ez igaz, hiszen minden egyéb kanárival keresztezve az utódok termékenyek Vajon egy mozambik hím x lizárd tojó mit eredményez? Vajon valóban a piros homlokú csicsörke az ős? Mert ha igen, akkor a piros lizárdra adott a magyarázat, de akkor ez miért csupán az elmúlt néhány évben jelent meg? Vajon mikor is pontosan? Ki tud erről valamit, mert én semmit. Vajon miért nem látunk egyetlen kiállításon sem lizárd hibridet? Ezek legérdekesebbje lenne számomra a piroshomlokú x lizárd hibrid. Ki látott ilyent? Azt csupán halkan jegyzem meg, hogy ez utóbbi esetleg magyarázatot adhatna a piros kanárikra is, mérsékelve a tűzpinty legendáját. Ez kérdésem lényege is, hiszen képtelenség a piros lizárdot tűzcsíztől származtatni. Az, hogy a hazai lizárdosokat mennyire érdekli ez kérdés, nem tudom, pedig szívesen olvasnám véleményüket. Kérlek János, írj máskor is, és saját gondolataidat oszd meg akkor is, ha külföldi kiállításokon láttál valami érdekességet, vagy mit gondolsz a hibridekről, kanárikról stb., Ja még egy kérdés, az a nagy méretű, lizárd kinézetű madár, fénykép vagy csupán illusztráció? Üdv. Lakó Antal

kanary71
Újonc
Hozzászólások: 23
Hozzászólás Válasz: Kanárik
November 22, 2013, 20:03

Szia Anti! szerintem a serinus pusillust keresztezhették bele anno és alakult ki a lizard.Van egy német nyelvü könyvem ami "freilebenden lizard" néven írja le a vörös homlokú csicsörkét. A freilebenden szó szabadon élőt jelent.Régebbi kiadású könyveimben Fodor Pál 1938 , dr Karl Russ 1937 , nem említi meg a lizard kialakulását. Van egy USA -ban kiadott 1995 csak alak kanárikat leíró könyvem ahol megemlíti a fajta keletkezésének idejét és helyét de mást sajnos nem. Nagy kérdő jel mint a piros kanári. Baráti üdv:Teszlák János Félix ui: az amerikai könyvemben vannak sapkás norwich kanárikról fotók,teljes sapkás példányok.

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
November 21, 2013, 11:24

Hibrid-e a piros lizard?
Talán kérdésemet a hibridek témakörénél is feltehetném, de az ottani gondolatokat nem szeretném a kanárik felé elterelni. A kérdésemben szereplő elnevezés nem teljesen pontos, de azt remélem, hogy így a nem lizárdosok is elmondják véleményüket. Tehát alaphelyzetben a sapkákat tegyük félre, és koncentráljunk a színekre! A HÉTKÖZNAPI LÁTVÁNY ALAPJÁN tehát vannak ezüstök, sárgák, pirosak. A PASZTEL színeket egyértelműen szeretném kihagyni, mert ettől borsózik a hátam. A színkanáriknál sem szeretem, de tudomásul vettem, viszont a lizárdnál az ilyen már nem lizárd, csupán egyenes út az ős tönkretételéhez! A kérdésem lényege tehát, hogy a piros hogyan jött létre? Csupán színezéssel, színkanári bekeresztezésével, vagy ez is tűzcsíz hibrid? A sapka kérdése egy újabb talány! Nálam, bármivel kereszteztem a lizárdot, a sapka sehol nem jelent meg. Valamilyen gyenge minőségben színkanári esetében is négy év elteltével jelent meg a sapka. Itt minden évben lizárd x színkanári utódot párosítottam lizárddal. Egyéb hibrideknél csupán ez évben összesen két madárnál jelent meg a sapka. /Lásd hirdidek kép H-40/ Jön a tél talán sikerül egy-két kaviccsal felborzolni az olvasók érdektelen állóvizét. Üdv. Lakó Antal

Passer
Újonc
Hozzászólások: 11
Passer
Hozzászólás Válasz: Kanárik
July 24, 2013, 18:21

Idézet >> Passer . July 24, 2013, 18:03
Üdv Mindenki!

Korábban is olvastam a bejegyzéseket (nem mind) ,de csak most kaptam lehetőséget hogy meg is szólalhassak.
Újoncként hálátlannak is tűnhetek, hogy mindjárt kritikávak kezdek ,de zömében ismeretlenként is megérdemlitek, hogy tisztában legyetek a szerintem jóval.
Itt most az előző fordításra gondolok, ami szerintem sok helyen rossz (lehet hogy már az eredeti szövegis rossz volt).Viktóriától mindenesetre elnézést kérek, biztosíthatom ,hogy töretlen rokonszenvvel vagyok iránta már a törekvése okán. is
Úgy tapasztalom hogy itt nem lehet belejavítani (inzertálni) más szövegébe, az egészet űjra írni most éppen nincs időm,de ami késik nem múlik. Hol található az eredeti szöveg?

Oké, két mondatot kijegyzeteltem:

-A jáspis mutációt rögzítették a kanáriban és új változatait állították elő (fekete jáspis, barna jáspis, achát jáspis). A jáspist izabellel kombinálva egy új, extra hígított színezetet kaptak.
-Mint azt a kapott eredmények mutatják, a jáspis mutáció az összes klasszikus melanin színezettel kombinálható. Most a különböző intenzív (A) és nem intenzív (B) változatokon dolgoznak, valamint a mozaikon,melynél a lipckróm szín (részlegesen) visszahúzódott.

Passer
Újonc
Hozzászólások: 11
Passer
Hozzászólás Válasz: Kanárik
July 24, 2013, 18:03

Üdv Mindenki!

Korábban is olvastam a bejegyzéseket (nem mind) ,de csak most kaptam lehetőséget hogy meg is szólalhassak.
Újoncként hálátlannak is tűnhetek, hogy mindjárt kritikávak kezdek ,de zömében ismeretlenként is megérdemlitek, hogy tisztában legyetek a szerintem jóval.
Itt most az előző fordításra gondolok, ami szerintem sok helyen rossz (lehet hogy már az eredeti szövegis rossz volt).Viktóriától mindenesetre elnézést kérek, biztosíthatom ,hogy töretlen rokonszenvvel vagyok iránta már a törekvése okán. is
Úgy tapasztalom hogy itt nem lehet belejavítani (inzertálni) más szövegébe, az egészet űjra írni most éppen nincs időm,de ami késik nem múlik. Hol található az eredeti szöveg?

Blutfink
Adminisztrátor
Hozzászólások: 115
Blutfink
Hozzászólás Válasz: Kanárik
April 1, 2013, 16:42

Sziasztok!
Itt folytatjuk a Jáspis kanári leírását.
A fordításért köszönet Gelencsér Viktóriának.
Jaspe kanári.

A keresztezések aktualizálása.

Spanyolországban már több éve dolgoztak ezen az új mutáción, teljesen önálló közösségekben, kimondottan nagy hangsúlyt fektettek erre Andaluziában, Cataloniában, Valencianai közösségben és a Murcianai közösségben.
Más országokban, mint Franciaország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Belgium, Argentína és Brazília ezekben az években nagy múltú tenyésztők foglalkoztak a továbbszaporítással.
A mutációt fixálták a kanáriban és az új variációt mutató példányokat kaptak, feketében, barnában és achátban, visszapárosítva isabellel egy új extrán felhígított színű kanári mutációt kaptak.

A melanin típus érintettsége.

A jaspe mutáció az összes klasszikus melanin színt érint: a feketét, a barnát, az ahátot és az isabellát, mint ahogy azt a kapott eredmények mutatják, most is a különböző típusokon és azok intenzív változatainak kitenyésztésén dolgoznak, deresen és a mozaikon, melyeken a lipokróm szín visszahozott.

A fenotípus leírása:

A fenotípusos jelleg karakteresen megjelenik az ősök klasszikus mintáját példaszerűen felhígított rajzolaton, egy kicsit erőteljesebb erezett mintával a fejen, a tarkón és a háton. Egy sötét köpenyt alkotva, mely eumelaninból áll és feomelanin jelenlétét is mutatja. A szín hígítás a toll gerincétől indul és minden irányban azonos mértékű, így gyönyörű kontrasztot alkot.
A mellkas a lipokróm szín egy szép fényes változatát mutatja, sokkal élénkebb színű a hímen és visszafogottabb, kevésbé színes a tojón, az öreg madarak feomelanin színeződést is mutatnak.
Egyedi mutációs jelleggel túlzott hígítás lehet az evező és a fedő tollakon (hasonlóan, mint az európai csíz szárnyán).
A csípőn az evidens eumelanin rajzolat látható.
Keresztirányú a rajzolat a hátsó testen és a farktollakon.
A csőr, a láb és a karmok színe a mutáció szerinti.

Az ideális fenotípus létezik valamennyi kanári mutáción, kivéve a feo kanári „kék” változatát és a nem feomelaninos színűeken, mindenekfelett a mozaikon.

Genotípus:

A genetikai öröklődés e változat esetében dominánsan történik (autoszomatikusan).
A valóságban az öröklődés közbeeső (részlegesen vagy befejezetlenül domináns), a homozigóta és heterozigóta egyedek esetekben a fenotípuson ez a genetikai eltérés egyértelműen látszik. Egy egyszeresen hígított színű (heterozigóta) hímet vagy tojót, ha hígított színű madárral állítunk párba az első generációs fiókák nem lesznek hordozói ennek a változatnak, olyanoknak fognak látszani, mint testvéreik, a klasszikus fenotípusos (homozigóta) kanárik, ahol a recesszív gént nem nyomja el a domináns rész. A JASPE tulajdonságot meghatározó gént J-vel jelöljük, az allélon a J+ a mutációja (ami nem mutatja a jaspe tulajdonságot).

Hogyan befolyásolja a színt a melanin?:

A jaspe kanári esetében a melanin faktor redukált, átalakítja a feketét barnává.
A legjobb kifejeződését az „oxidált” színű kanárikon láthatjuk, mint az isabell és az achát, amelyeken a rajzolat nagymértékben csökkent. Ezért, ez a hígítás az összes klasszikus melanin színt érinti, mivel minden egyes egyed új színt kapott, annak függvényében, hogy mennyire maradt meg a melanin koncentráció.

Mi történik a lipokrom színnel?:

A hígítás nem változtat a lipokrom színeződésen. Az egyes kategóriákon, az intenzíven, a deresen és a mozaikon érintetlenül hagyja a lipokrom pigmenteket, így azok színe még fényesebb lett. A gének öröklése a vad Spinusra emlékeztet.

Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 8, 2013, 17:38

Sziasztok

A múlt év novemberében Reggio-ban jártunk Ottóval.
Két olyan "sötétedő" mutációt/modifikációt??????????????????????????????? láttunk, amelyek nem kerülhették el a tekintetünket.
Egyik egy fekete süvöltő volt, ami Ottó érdeklődését keltette fel először, a tenyésztő??? kérdésünkre árat nem tudott megjelölni, lehet, hogy csak egy PR- fogás volt részéről a kiállítása.
A másik egy fekete himalája zöldike hím (Carduelis spinoides vagy Chloris spinoides) volt, amit szerencsére a harmadik társunk meg is vásárolt. Ha normál színű tojóval teszi össze, ebben az évben szinte biztosan nem kapunk választ a kérdésre, hogy vajon egy genetikailag rögzült tulajdonsággal állunk szemben, vagy ahogy Shama említette, egy környezeti változás hatására bekövetkezett modifikáció esetéről van szó.
Természetesen az idei őszi vedlés utáni szín közelebb fog vinni bennünket a kérdéshez.
LJ

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 8, 2013, 16:34

Okoskodásom a melanisztikus hatáshoz!

Sándor felvetése a „feketedő” tengelicekről engem sem hagy nyugton. Bántás nélkül mondom, hogy az olaszokkal kapcsolatban az éveim során kialakult bennem némi kétkedés. Tisztelet a kivételnek, de az üzleti életben is kockázatos velük a partneri kapcsolat, erről személyes élményeket szereztem. Tehát a tőlük érkezett híreket minden esetben kétkedve fogadom. Csupán emlékeztetni szeretnélek benneteket, hogy ők a „fekete kanárit” is megalkották, sőt állításuk szerint a fekete csíz több új színkanáriban is közreműködő.
Fogadjuk el, hogy valóban tenyésztettek fekete tengelicet, amelyeknek az utódai is feketék. Ennek egy esetben látom a genetika szabályai szerinti igazolhatóságát, mégpedig úgy, ha a tenyésztője profi a hibridek terén. Több éves, sikeres, tengelic és fekete csíz keresztezéssel, eljuthatunk a kívánt fekete tengelichez. Ennek, -elméletem szerint- nagyobb esélye van, mint a fekete kanárinak. Carduelis x carduelisről van szó és nem serinus x carduelisről. Sajnos ismételten egy bizonyítandó állítás, amit mi két okból nem tudjuk megkísérelni. Egyik, hogy nem tarthatunk tengelicet, a másik, hogy a fekete csíz a profik madara. Tenyésztésével Európában KEVESEN dicsekedhetnek, hibridizációjukkal pedig még kevesebben!
Másik irány, lehetséges-e olyan mutáció, ahol a tollazat színeiben ilyen változások jöhetnek létre? Itt is vannak ellenérveim, hiszen a természet törvényei eddig minden esetben azt igazolják, hogy a sötéttől jutottunk el a kivilágosodott tollazatú egyedekhez. Nem részletezem, mert erről órákig beszélhetünk majd a kanárik színmeghatározásánál, amit Diuraca is kért. Tehát a kanári, a hullámos, a gould, a kis Sándor, de még a tengelic, a süvöltő és a pirók is stb. ezt igazolja Ennek, ellentmondani látszik, hogy a tömegesen tenyésztett fajoknál a fekete szín koncentráltabban, felerősödve is megjelent, lásd kanári. Vajon a madár génkészlete tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a fekete színt felerősítse? Valószínűen igen, hiszen látjuk, a „vad” madárban, a fenotípusa eleve megjelenítette a feketét. Engedjétek meg, hogy ilyen hétköznapi kifejezéseket használjak, mert talán így könnyebben bekapcsolódnak vitánkba azok is, akik bátortalanabbak a fogalmakban. Tehát a tengelic, fenotípusa alapján elvben akár feketévé is válhat, de MITŐL? Nem tudom. Tehát visszajutottam oda, hogy a fekete tengelic vagy keresztezéssel, vagy hosszú évek szelektálásával, vagy csupán olyan fény-takarmány-páratartalom következményeként jöhet létre, aminél az utóbbit nem tekinthetünk tartósan létrejött új mutációnak, csak manipulációnak.
Erről a fény-páratartalom színmódosító hatásról korábban is elmélkedtünk a csicsörkés fórúmon. Itt csak emlékeztetlek benneteket arra, hogy például az ausztráliai fajok estében gouldok, pennant stb. mennyire meghatározta mind ez a piros szín erősségét. Most egy másik megközelítésben gondolkodjunk el egy kicsit a dél-amerikai csízekről! Lehet, hogy lesznek, akik okoskodásnak vélik mostani megjegyzésemet, de aki nem hiszi, az járjon utána! Sándor felvetését próbálom átültetni néhány faj hímjének megemlítésével. Jó lenne, ha Ottó ezek fotóit egymás mellé fel tudná tenni ide szemléltetésre! Tehát nézzétek a térképet, és ha lehet a fotókat! Van egy közismert madár a Red Siskin Carduelis cucullata /tűz csíz/, hazája Venezuela, Colombia. Fekete rajzolatú fej, szárny, farok, egyebekben piros. Szinte azonos szélességi körön, de más éghajlati viszonyok mellett, Ecuadorban él a Saffron Siskin Caduelis siemiradzkii / sáfrány csíz/ A rajzolat szinte másolata a tűzcsízének, de a piros itt gyönyörű élénk sárga. Nem bonyolítom, de ahogy változik a terület, úgy változik a szín. A sárga szín fokozatosan tovább halványodik, a fejen, a testen pedig a fekete rajzolat egyre nagyobbodik. Így pl. Hooded Siskin Carduelis magellanica /magellán csíz/- majd jön a Yellow-rumped Siskin a Carduelis uropygialis, sárga hassal, még több feketével. Tovább haladva eljutunk Peru és Argentína különlegesen szélsőséges területére, ahol milyen érdekes itt találjuk a legmelanisztikusabb csízt a Black Siskint, a Carduelis atratát. Szerény véleményem szerint ezek a felsorolt madarak nagyon közeli rokonok. Színük kialakulását bizonyára elterjedésük helye, azaz a hő, a fény, a páratartalom alakította, hiszen méretükben közel azonosak, táplálkozásukban pedig több a hasonló, mint a különlegesen egyedi igény. Itt már csupán az a kérdés, hogy az egész folyamatot honnan kezdtük értelmezni? A PIROSTÓL FEKETEDTÜNK, vagy fordítva a FEKETÉTŐL PIROSODTUNK? Hiszek abban is, hogy a felsorakoztatott fajok keresztezett utódjaik továbbtenyészthetőek. Lenne még egy gondolatom a feketedéssel kapcsolatban. Ez pedig a kanárisoknál és a gouldosoknál ismert jelenség. A piros fejű gouldnál és a piros kanárinál gyakori a fekete folt megjelenése, szerintetek ez a bevett szakzsargon szerinti „beütés” mivel magyarázható? Minden olvasó hozzászólását várjuk!
Üdv. Lakó Antal
Image
Image
Image
Image
Image

bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 19:52

Hmmm, piros mozambik? Nem is hangzik rosszul...

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 164
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 13:10

Nagyon érdekes kérdés a fekete azaz melanisztikus változás megjelenése! Szerény véleményem szerint a választ is megadtad! Nekem személyesen is az a tapasztalatom, hogy a fény hiány és a táplálék szűkítése okozhat ilyen változásokat. Személyes tapasztalatot zebrák esetében szereztem. A kűlhonban megvásárolt ilyen madarak a következő évben mind egy szálig felvették a normál színt. Az olaszok minden bizonnyal többet is tudnak erről a jelenségről. Információm alapja, hogy a sacilei kiállításokra időzített énekeseket is sötétben tartották! Ennek célja az volt, hogy az európai énekesek még augusztusban is énekeljenek. Talán nem véletlen a fekete tengelic előfordulása, és talán az sem, hogy a környezetvédelem ezért korlátozza a rendezvényt. Üdv LA.

Oldalak: Első << 2 3 4 [5] 6 7
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.064 másodperc