browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fórum

Üdvözlet Vendég 

Mutat / Elrejt

Üdvözöljük kedves Vendég! A hozzászólás nálunk elvárás, melyhez kötelező a regisztráció!

Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6
Szerző Téma:Kanárik
bb
Fórumfüggő
Hozzászólások: 64
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 19:52

Hmmm, piros mozambik? Nem is hangzik rosszul...

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 156
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 13:10

Nagyon érdekes kérdés a fekete azaz melanisztikus változás megjelenése! Szerény véleményem szerint a választ is megadtad! Nekem személyesen is az a tapasztalatom, hogy a fény hiány és a táplálék szűkítése okozhat ilyen változásokat. Személyes tapasztalatot zebrák esetében szereztem. A kűlhonban megvásárolt ilyen madarak a következő évben mind egy szálig felvették a normál színt. Az olaszok minden bizonnyal többet is tudnak erről a jelenségről. Információm alapja, hogy a sacilei kiállításokra időzített énekeseket is sötétben tartották! Ennek célja az volt, hogy az európai énekesek még augusztusban is énekeljenek. Talán nem véletlen a fekete tengelic előfordulása, és talán az sem, hogy a környezetvédelem ezért korlátozza a rendezvényt. Üdv LA.

brimston
Fórumozgató
Hozzászólások: 26
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 12:41

Az utolsó bekezdésnél eszembe ötlött valami a fekete tengelicekről. Már néhány éve szedegetem, szedegetjük az anyagot egy jó kis összefoglaló pintyes műhöz, de még két-három nagyobb akadály útjába áll a kiadásnak. Szóval abból egy részlet ami idevághat:

"A melanin csökkentő mutációk mellett előfordulhatnak melanint növelő mutációk is. Fogságban és a természetben is kelnek időnként melanisztikus madarak, melyek tollazata sötétebb a fajtársaiknál. Egy ilyen érdekes melanisztikus formát a tengelicek esetében többször is megfigyeltek. Sajnos szintén nagyon keveset tudunk ezek hátteréről, előfordulhat, hogy nem is valódi mutációval állunk szemben, csupán egy furcsa aberrációval. Díszmadarak esetében többször is megfigyelték ugyanis, hogy bizonyos környezeti okok (rossz takarmányozás, kevés fény, kedvezőtlen hőmérséklet) eredményezhetnek melanisztikus változásokat, ám a sötétebb tollazat vedlés után eltűnhet. Tény azonban, hogy olasz tenyésztőknek sikerült tenyészteni fekete tengelic párokat, és a csekély számú utód tollazata szintén fekete lett. A fiatalok vedlése normálisan zajlott le, vedlés után nem változott meg a tollazat színe, viselkedésük nem tért el társaikétól (tehát nem valamilyen idegrendszeri, hormonális háttérrel van dolgunk), fejlődésük zökkenőmentesen történt. További párosítások eldönthetik a kérdést, vajon egy melanisztikus mutációval állunk e szemben, vagy egyáltalán nincs örökletes genetikai háttere e jelenségnek."

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 156
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 7, 2013, 09:26

Bevezető a legendához!
Cserna Zoli jóvoltából, aki elmentette korábbi írásaimat, kissé lerövidítve.
Diuraca több alkalommal tett fel olyan kérdést, melyből sokan okulhatnának, de e témákban korábban sem volt nagy tolongás. Talán nem veszitek zokon, ha néhány gondolatot érdemesnek tartok feleleveníteni! Egy rövidebb ismertetés egyetlen oka az, hogy sajnálom a tudatlan kísérletezések áldozatait, a madarakat. A keresztezéseket lehet bírálni-ellenezni, de mindig lesznek olyanok, akiket hajt az ismeretlen, az új fajok-fajták létrehozásának lehetősége. Haszonállatok esetében általában a fő cél a takarmány jobb hasznosítása, a nagyobb testtömeg, a kevesebb zsír, ellenálló szervezet, nagyobb máj, gyors növekedés stb. Ezekhez a célokhoz a nemesítőknek, tenyésztőknek olyan több tízezres állományú tenyésztői telepek állnak rendelkezésre, ahol a nagyszámok alapján biztosított a siker lehetősége. A mi hobbynk nem ilyen. Csak ismételni tudom Diuracát, hogy kellene egy közös cél, és néhány madarász összefogása ahhoz, hogy értékelhető eredményt tudjunk felmutatni. Ettől sajnos nagyon messze vagyunk, és így komoly eredményünk nem is lehet. Tudatos munka nélkül új színt, új „fajt, fajtát”, vagy különleges énekest kitenyészteni nem lehet. A kiállításokon megcsodált keresztezések többsége, megszállott magányos madarászok eredményei. Erről írásos anyag alig található. Az, ami megjelenik, vagy hiányos, vagy félrevezető. A tenyésztő, ritkaságainak létrejöttét vagy a szerencséjének köszönheti, vagy ha az egy tudatos munka gyümölcse, akkor a titkát féltve őrzi. Így született meg a vörös kanári legendája is, és napjaink újabb legendája, ami a fekete kanáriról, ónixról, jáspisről szól. A Kalit Magazin 2001-ben megjelent egyik számában leírtam, hogy mi a véleményem a vörös kanáriról, de senki sem vette komolyan. Itt volt néhány téves megfogalmazásom, de ez a lényegen nem változtat semmit. Azt állítom, a Carduelisek keresztezése alapján vörös, de még fekete kanári sem lehet! Erre a kérdésre a kanárik keresztezésénél visszatérek, és nagyon szeretnék néhány mestertenyésztőtől értelmezhető ellenvéleményt kapni. Kíváncsian várom e fórum olvasóinak véleményét arról is, hogy lehet e piros mozambik csicsörke, piros vagy fekete zsezse, tengelic stb.? Köszönöm Zolinak még egyszer, hogy megőrizte ezeket az írásokat. Megtisztelő számomra. Restaurálva az érdeklődőknek közreadom ismét. Üdv. Lakó Antal

Diuraca
Fórumfüggő
Hozzászólások: 91
Diuraca
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 6, 2013, 11:25

Sziasztok

Megszólítanám a kanárisok közül azokat, akik a színekkel tisztában vannak, szégyenlem de nem állok a helyzet magaslatán.
Megköszönném ha itt, annak ellenére, hogy nem "színkanáris" oldalként indultunk, hogy a lényeges színbesorolási alapokat leírnátok.
Látom , hogy jelen vannak azok a kompetens emberek, akiktől szívesen elsajátíthatjuk az ismereteket,és a pirókok színének, valamint a hibridek színének meghatározásánál is hasznát vennénk.
Egy másik lap színkanáris topikja olyan hosszú, hogy abban nem túl egyszerű a tájékozódás.
Utólag bevallom, hogy A-tól Z-ig decemberben végigolvastam, de mégis jó lenne egy rövidebb, de korrekt eligazodásra lehetőséget adó "mankó" elhelyezése ezen az oldalon is.
LJ

kanary71
Újonc
Hozzászólások: 23
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 3, 2013, 16:26

Szia Ottó! köszönöm a linket .sajnos én nem tudtam be másolni mert valahova elkevertem a linket.még egyszer köszönöm .T J F

Blutfink
Adminisztrátor
Hozzászólások: 115
Blutfink
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 3, 2013, 05:59

http://www.francomonopoli.altervista.org/verzellino.htm
Az oldal a csicsörke mutáció készítését mutatja be.
A csicsörkének már létezik barna, achát, izabella és pasztel mutációja. 2012-ben a Fringillia-n neveztek
egy barna csicsörkét amelyik 93 pontot kapott.

kanary71
Újonc
Hozzászólások: 23
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 2, 2013, 17:03

Szia Anti ! nagyon kíváncsivá tesz a csicsörke kanári hibridek tovább tenyésztése .különféle melanin sárga mozaik kanári tojókkal (achat,topáz,opál..stb),majd eme párosításokból kapott f1 hibrideket párosítanám .A mozaik jegyek minél jobb rögzítése lenne a célom . a fenti weblapon van dokumentálva a csicsörke klf mutációi. kíváncsi lennék Anti a véleményedre eme teória, cél gondolat kivitelezhetőségéről. köszönettel: Teszlák János Félix kanary71

kanary71
Újonc
Hozzászólások: 23
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 2, 2013, 16:12

Szia Ottó! kérlek írd be ide annak weblapnak a címét ahol a mutációs csicsörkékkel foglalkoznak. kíváncsi lennék Anti véleményére a lapról.

Shama
Fórumprofesszor
Hozzászólások: 156
Shama
Hozzászólás Válasz: Kanárik
January 2, 2013, 14:22

Teszlák János kérdésére a válaszom röviden: IGEN. Meggyőződéssel állítom, hogy az európai csicsőrke a „vad” kanári „édestestvére”. A hibridek minden formája- egészséges madár esetében- továbbtenyészthetőek. Az f1 hibridek további keresztezése kanárival értelmetlen, mert visszavisz a kanárihoz. Fordítva a csicsörkéhez. Annak lenne értelme, ha valakinek sikerül egy szép színezetű hibridet kitenyésztenie, akkor ezeket tenyésztené tovább. Tehát a szépen színezhető f1hím x f1tojó. Hiszem, hogy a kistestű és nagyobb méretű kanárik kitenyésztéséhez igénybe vehettek más csicsőrke fajokat! Nagyon szép számú serinus faj ismert, melyeket, ha kanárikkal, vagy különféle variációkban egymás között keresztezzük, akkor ezek igencsak nagy eséllyel továbbtenyészthetőek. Eredményes kísérletezést kívánok az új esztendőben. Várom a bővebb írásokat és kérdéseket. Üdv Lakó Antal

Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6
Mingle Forum by cartpauj
Verzió: 1.0.33.3 ; Oldal betöltése: 0.048 másodperc