browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Mikor kell segíteni

MIKOR KELL SEGÍTENI EGY MADÁRFIÓKÁN?

Amikor egy madárfióka kézzel nevelése mellett kell dönteni, annak többféle oka lehet. Klasszikus eset, amikor az anyányi, de még röpképtelen, vagy a tokos fióka kiesik a fészekből és valaki megtalálja. Ugyanez a kopaszokkal is megtörténhet, de sajnos ők csak ritkán élnek túl ilyen eséseket. Az orkánerejű széllel kísért viharok is sok költést tesznek tönkre, ilyenkor gyakran megesik, hogy a már kirepült fióka is elkeveredik anyja mellől és elázva földre kerül. A fészekben lévő tojások, pár napos fiókák is veszélybe kerülhetnek szülők pusztulása, épületek felújítása (pl. verebek), hideg esős időjárás (pl. fecskefélék) és mérgezések miatt. Utóbbi esetben sajnos nincs mit tenni.
Nem mindig kell a fiókákat megmenteni. Egyes madarak fiókái még azelőtt elhagyják a fészket, hogy jól tudnának repülni (pl. rigófélék, gébicsfélék). A még gyengén repülő fiatal madarak ilyenkor szétszóródva, a sűrű növényzetben bujkálnak, de szüleik továbbra is gondozzák őket. Ha ilyen feketerigó fiókát, vagy rozsdafarkú fiókát pillantunk meg, ne próbáljuk megfogni, mert valójában nem árva. Természetesen ez esetben is akadhatnak kivételek, mert ha a fióka túl bizalmasan viselkedik, feléje közelítve nem nagyon próbál menekülni, könnyen megfogható és kézbe véve azt tapasztaljuk, hogy erősen le van soványodva, akkor jobb, ha pártfogásba vesszük. A kismadár nagy valószínűséggel eltávolodott szüleitől, és ha továbbra is ilyen körülmények között marad, akkor el fog pusztulni.
A seregély, a fecskefélék, a cinegék, a verebek és pintyfélék fiókái viszonylag jól repülnek, mikor elhagyják a fészket, ezért ha e fajok tollas, de esetlen, röpképtelen fiókáival találkozunk, jobb, ha hazavisszük őket, ha a fészekbe történő visszajuttatás nem lehetséges.

Szerző: ot10191