browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vitaminok, ásványi anyagok

VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK, GYÓGYSZEREK

Az egészséges, megfelelően és változatosan táplált madárfiókának nincs szüksége komoly “kóficolásra”, ettől függetlenül azért jó, ha tartunk otthon valamilyen alapvető vitaminkészítményt. Közismert és nagyon hatékony készítmény a Laktiferm M+C, ami már egy ideje Gastroferm M+C néven fut. A vitamintartalom mellett tejsavbaktériumokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a fióka emésztőszervrendszerére, biztosítva a kiegyensúlyozott, jó étvágyat. A túletetés okozta hasmenés és rosszullét viszonylag gyorsan orvosolható vele, de alaphelyzetben is bátran adagolható. Én gyakran használom a madárnevelés során. Általában egy falat eleséget mártok a porba, és így adom oda a fiókának, de lehet vele vízben oldott formában itatni is. Az eddig említett jótékony hatásai mellett stresszoldóként is funkcionál.
A Promotor folyékony vitamin-aminosav készítmény is kiválóan alkalmazható fiókanevelés idején, melynek hatása nagyjából ugyanaz, mint a Laktifermé. Régebben gyakorta itattam fel vele a kismadaraimat, mostanában viszont már nem igazán használom.
A vitaminkészítmények mellett néha szükség van gyógyszerekre is. Elő szokott fordulni, hogy a fióka valami miatt bélgyulladást kap. A különféle bélgyulladások kezelésére a legjobb gyógyszer az Amoxyn és a Neo-Te-Sol pulvis, közismertebb nevén Kakasos por. Mindkét gyógyszer esetében voltak már sikereim. Amoxynnal mentettem már meg erősen bélgyulladásos, szinte alig élő fecskét és verebet, Kakasossal pedig feketerigót és seregélyt. Egyszer egy kirepülés előtt álló seregélyfiókám olyan súlyos bélgyulladást kapott, hogy emiatt még le is bénultak a lábai, de egy nap alatt sikerült kikezelni a Kakasossal.
Az ásványi anyagok közül a kalcium a legfontosabb, mivel jelentős szerepe van a csontképzésben. Vannak, akik úgy tartják, hogy a lágyevők fiókáinak létfontosságú a rendszeres kalciumbevitel, mert e nélkül nem maradnak életben. Én soha nem szoktam kalciumporokat, porított tojáshéjat, csigaházat adni a madaraimnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy kalciumbevitel nélkül nőnek fel, ugyanis a magas túrótartalmú lágykeverék folyamatos, bőséges és természetes kalciumforrást jelent számukra.

Szerző: ot10191